Työhön liittyvät kulut

Laskutettavan työn tekemisestä aiheutuu usein kuluja, joista on mahdollista saada korvaus verovapaasti. Sellaisia ovat tyypillisesti matkakulut, kuten oman auton kulut ja julkisten kulkuvälineiden matkaliput. Toisinaan voi aiheutua myös esimerkiksi materiaalikuluja tai työvälineiden vuokrauskuluja.

Kun sovit toimeksiannon hinnasta asiakkaasi kanssa, varmista että työn tekemisestä aiheutuvat kulut tulevat katettua. Suositeltavaa on hinnoitella niin, että varsinaisen työn osuus ja kulujen osuus erotetaan toisistaan.

Työsi osuudesta saamasi korvaus voi olla aika- tai urakkapohjainen. Kulujen osuus voidaan määritellä esimerkiksi ajokilometrien mukaan. Usein asiakas haluaa määritellä ylärajan, kuinka paljon kuluja saa laskuttaa.

Esimerkki työn ja kulujen laskuttamisesta:

Valokuvauskeikka

Valokuvaus ja kuvankäsittely, kiinteä hinta (työn osuus) 500,00 EUR
Km-korvaus Turku – Helsinki – Turku 330 km (á 0,43 EUR/km) 141,90 EUR
Yhteensä 641,90 EUR
Arvonlisävero 24 % 154,06 EUR
Laskun loppusumma yhteensä   795,96 EUR

Verottaja määrittelee vuosittain verovapaiden kilometrikorvausten ja päivärahojen suuruuden. Voit tarkistaa verovapaat matkakustannusten korvaukset täältä: vero.fi.

Kuluista tarvitaan kuitit

Jos työstäsi aiheutuu kuluja, joita ei voida korvata km-korvauksilla tai päivärahoilla, tarvitaan niistä tositteet. Tositteita ovat ostokuitit, ostolaskut, matkaliput jne. Tositteesta on tultava ilmi, mitä on ostettu ja kuinka paljon hinta sisältää arvonlisäveroa. Varmista, että saat kuitin, jossa on riittävä sisältö (esim. pelkkä korttipäätekuitti ei aina riitä).

Ilmoita kulut laskutuspyyntölomakkeella ja liitä kuitit skannattuina tai valokuvattuina mukaan. Ne voi lähettää myös sähköpostitse. Ilmoita viestissä, mihin laskutuspyyntöön kuitit liittyvät. Jos et pysty skannaamaan tai kuvaamaan kuitteja, lähetä ne postissa Kanslian postiosoitteeseen. Kilometrikorvauksista ja päivärahoista ei tarvita kuitteja.

Vain välittömät työkulut

Sinulle voidaan maksaa palkan yhteydessä verovapaasti vain työkeikastasi välittömästi aiheutuneita kuluja. Huomaa, että palkka ei saa kulujen vähentämisen jälkeen jäädä alle alan yleisen työehtosopimuksen mukaista minimiä.

Työskentelystäsi voi aiheutua myös pitkävaikutteisia kuluja, kuten työhuonekuluja, kalustohankintoja, ohjelmistolisenssejä jne. Sellaisia ei sinulle voida korvata verovapaasti palkan yhteydessä. Voit ilmoittaa kulut tulonhankkimisvähennyksinä omalla veroilmoituksellasi.

Jos työhön liittyvistä kuluista tulee kysyttävää, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.