Työhön liittyvät kulut

 

Laskutettavan työn tekemisestä aiheutuu toisinaan kuluja, joista on mahdollista saada korvaus verovapaasti. Sellaisia ovat tyypillisesti matkakulut, kuten kilometrikorvaus, päiväraha ja julkisten kulkuvälineiden matkaliput. Toisinaan voi aiheutua myös esimerkiksi materiaalikuluja tai työvälineiden vuokrauskuluja.

Kun sovit toimeksiannon hinnasta asiakkaasi kanssa, varmista että työn tekemisestä aiheutuvat kulut tulevat katettua.

Huomaa, että voimme maksaa sinulle kulukorvauksia verovapaasti vain, jos ne on laskulla eroteltu varsinaisesta työn osuudesta. Ota se huomioon, kun sovit asiakkaasi kanssa työstä.

Jos työn ja kulujen osuutta ei jostain syystä voida erotella laskulla, kulujen osuus on sinulle veronalaista tuloa. Kulujen osuus voidaan kyllä maksaa sinulle tekemättä ennakonpidätystä, mutta verottaja pitää niitä veronalaisina, jolloin saatat joutua maksamaan myöhemmin jälkiveroa. Voit kuitenkin ilmoittaa kulut tulonhankkimisvähennyksinä omassa veroilmoituksessasi.

Työsi osuudesta saamasi korvaus voi olla aika- tai urakkapohjainen. Kulujen osuus voidaan määritellä esimerkiksi ajokilometrien mukaan. Usein asiakas haluaa määritellä ylärajan, kuinka paljon kuluja saa laskuttaa.

Esimerkki työn ja kulujen laskuttamisesta:

Valokuvauskeikka

Valokuvaus ja kuvankäsittely, kiinteä hinta (työn osuus) 500,00 EUR
Km-korvaus Turku – Helsinki – Turku 330 km (á 0,42 EUR/km) 138,60 EUR
Yhteensä 638,60 EUR
Arvonlisävero 24 % 153,26 EUR
Laskun loppusumma yhteensä   791,86 EUR

Verottaja määrittelee vuosittain verovapaiden kilometrikorvausten ja päivärahojen suuruuden. Voit tarkistaa verovapaat matkakustannusten korvaukset täältä: vero.fi.

Kuluista tarvitaan kuitit

Jos työstäsi aiheutuu kuluja, joita ei voida korvata km-korvauksilla tai päivärahoilla, tarvitaan niistä tositteet. Tositteita ovat ostokuitit, ostolaskut, matkaliput jne. Tositteesta on tultava ilmi, mitä on ostettu ja kuinka paljon hinta sisältää arvonlisäveroa. Varmista, että saat kuitin, jossa on riittävä sisältö (esim. pelkkä korttipäätekuitti ei aina riitä).

Ilmoita kulut laskutuspyyntölomakkeella ja liitä kuitit skannattuina tai valokuvattuina mukaan. Ne voi lähettää myös sähköpostitse. Ilmoita viestissä, mihin laskutuspyyntöön kuitit liittyvät. Jos et pysty skannaamaan tai kuvaamaan kuitteja, lähetä ne postissa Kanslian postiosoitteeseen. Kilometrikorvauksista ja päivärahoista ei tarvita kuitteja, mutta ajoreitti ja matkan kesto pitää ilmoittaa.

Vain välittömät työkulut

Sinulle voidaan maksaa palkan yhteydessä verovapaasti vain työkeikastasi välittömästi aiheutuneita kuluja.

Työskentelystäsi voi aiheutua myös pitkävaikutteisia kuluja, kuten työhuonekuluja, kalustohankintoja, ohjelmistolisenssejä jne. Sellaisia ei sinulle voida korvata verovapaasti palkan yhteydessä. Voit ilmoittaa kulut tulonhankkimisvähennyksinä omassa veroilmoituksessasi.

Verotuksessasi vähennyskelpoisia kuluja ovat myös Kanslian veloittama palvelumaksu, sairausvakuutusmaksu sekä yrittäjäeläkevakuutusmaksu (YEL). Voit ilmoittaa nekin tulonhankkimisvähennyksinä omassa veroilmoituksessasi. Kanslia lähettää niistä sinulle tositteen vuoden päätyttyä.

Jos työhön liittyvistä kuluista tulee kysyttävää, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.